top of page
  • Writer's pictureVeb-portal Istočni biser

Адлигат потписао протокол о сарадњи са Друштвом српско-либанског пријатељства

Друштво српско-либанског пријатељства и Удружење за културу, уметност и међународну сардњу „Адлигат“ потписали су протокол о сарадњи у Музеју књиге и путовања овог Удружења, у складу са ширим интересом и политичким опредељењем Републике Србије да развија политичке, економске и културне везе са државама које подржавају став Србије у вези са Косовом и Метохијом. Недавно је Либан посетио српски патријарх Иринеј, а у мировној мисији у Либану налази се и контигент српских војника.



Новоосновано Друштво српско-либанског пријатељства биће у потпуности посвећено унапређењу односа са овом блискоисточном државом, а за своју прву активности изабрали су сарадњу са Адлигатом. У свечаној атмосфери потписан је протокол о сарадњи и уручен поклон Адлигату – више стотина публикација, као и значајна збирка књига о Либану и славном либанском писцу Амину Малуфу.


Удружење Адлигат формирало је, уз подршку либанских институција, засебну збирку књига и предмета о овој држави, најбољу такву збирку у југоисточној Европи. У збирци се већ могу видети оргинални фосили стари 100 милиона година са једног од најпознатијих налазишта фосила на свету које се налази у близини града Библос, северно од Бејрута, као и значајна збирка уметничких монографија, поклон најзначајнијег либанског музеја модерне уметности МАКАМ.


Ненад Јовановић, председник управног одбора Друштва српско-либанског пријатељства је изјавио: „Између Либана и Србије постоји мноштво сличности, како у историји, тако и у карактеру људи. После скоро тридесет година нестабилности и ратова, Либан се враћа на светску сцену као јака, стабилна и богата држава. Наше земље настављају интензиван развој на политичком и економском плану, а ред је да то прате и активности у култури и другим областима. У том смислу, наше Друштво ће заједно са Удружењем Адлигат, дати свој максимум. Простора за развијање међународне сарадње, као и добре воље да се тај простор искористи, има на претек.“


Виктор Лазић, председник Адлигата, је изјавио: „Међу члановима нашег удружења већ се налазе изузетно значајне личности либанске културе. Они су спремни да помогну зближавање наших народа и различит спектар активности; међу нашим члановима налазе се либански писци, али и директори значајних институција. Радујемо се да постоји партнер са којим сада, заједно, можемо искористи богате ресурсе и исписати златне странице у историји сарадње наших држава.“


Извор и фото: Адлигат


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page