top of page

    Veb-portal „ISTOČNI BISER“ (IBIS) je osmišljen kao veb prostor na kome će se objavljivati raznovrstan sadržaj iz oblasti kulture, umetnosti i književnosti Istoka.

        Ideja za pokretanje ovog portala je potekla od knjige čuvenog pesnika J. J. Zmaja „Istočni biser: skupljene pesme raznih istočnih pesnika“ koja je objavljena 1861. godine, a po kojoj je i sâm portal dobio naziv.

     Portal „ISTOČNI BISER“ (IBIS) namenjen je svim ljubitejima Istoka, potom autorima koji stvaraju književnost u istočnjačkom duhu, ili onima koji prevode književnost sa orijentalnih jezika. Takođe, na portalu su dobrodošli i svi oni autori koji pišu eseje ili stručne radove iz oblasti orijentalistike. Dobrodošli su i putopisi ili putopisne priče sa prostora Japana, Kine, Turske, Irana, arapskih zemalja, Indije... Portal će posebno biti posvećen promovisanju knjiga i publikacija koje za temu imaju Istok ili istočnjačku kulturu, umetnost, književnost, religiju.

      U okviru portala nalazi se i IBISOV BLOG posvećen književnosti, umetnosti i kulturi Istoka i vestima iz kulture koje ukazuju na kulturni most između Srbije i zemalja Istoka.

         Portal je regionalnog karaktera i na njemu će moći da objavljuju svi autori koji pišu na BHS jezicima.

 

Pokretač i urednik: Ana Stjelja

Izdavač: Udruženje Alia Mundi

bottom of page