top of page
  • Writer's pictureVeb-portal Istočni biser

Потписан протокол о сарадњи између „Адлигата“ и Музеја модерне уметности „МАКАМ“

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ великим корацима унапређује сарадњу између Србије и Либана уз подршку српске амбасаде у Бејруту и добронамерност локалних либанских институција.

Синоћ је у околини града Библос, једног од најстаријих континуирано насељених градова на планети и једног од првих центара писмености и трговине папиром на свету, по којем се верује да је Библија добила назив, потписан протокол о сарадњи између Адлигата и Музеја модерне уметности МАКАМ.

Музеј МАКАМ један је од најзначајнијих музеја модерне уметности на Блиском истоку. Музеј је заправо пренамењена фабрика коју је оснивач и директор музеја Цезар Намур претворио у првокласан уметнички простор. Поред уметничких дела ту се налази и највећа библиотека о уметности у Либану и најзначајнија регионална архива арапских уметника.


Директор музеја МАКАМ Цезар Намур и госпођа Габриела Шауб овом приликом су поклонили Адлигату целу збирку књига о либанској уметности. Ова збирка ће од следеће недеље бити доступна у Адлигату и она представља највећу и најзначајнији збирку референтне литературе о либанској уметности у југоисточној Европи.

Потписани протокол о сарадњи први је корак у успостављању много ближих културних веза и почетку веома разгранатих културних активности између Србије и Либана.

Председник Адлигата, Виктор Лазић, каже: „Цезар Намур је пример како приватна иницијатива може учинити чуда. Његова посвећеност и љубав према уметности, култури и својој земљи требају да буду пример. Поносни смо на то да наше многобројне планиране активности са либанским институцијама и интелектуалцима започињу баш са Цезаром и изванредним МАКАМ-ом.“

Потписивању протокола о сарадњи присуствовао је амбасадор Србије у Либану, њ.е. господин Емир Елфић. Господин Елфић сматра да су културне активности од изузетног значаја за зближавање две земље и народа и да је ово важан корак али уједно и блистави резултат вишегодишњих напора наше државе да са пријатељским Либаном успостави ближе односе.

Директор Народне библиотеке Либана господин Хасан Ал Акра отворио је просторије Народне библиотеке у нерадно време само за председника Адлигата и договорено је да ова либанска институција буде један од носилаца будуће културне сарадње између две земље.

Током службене посете Либану, Виктор Лазић је обавио разговоре са генералном директорком Министарства туризма госпођом Надом Сардук, затим са Џавадом Адром, успешним бизнисменом и председником Друштвом за унапређења друштва и културе, једним од најзначајнијих удружења на Блиском истоку које је отворило изузетан музеј НУБА који покушава да у земљу врати што више антиквитета расутих широм света. О могућностима сарадње између Србије и Либана Лазић је разговарао и са директором Музеја фосила Пјером Аби Садом, директорком Оријенталне библиотеке Мишелине Сент Мари Битар, директором Музеја свиле Џорџом Асејлијем, директором Музеја Марија База Самиром Емилом Баз, иначе носиоцем француске Легије части и наследником лозе значајних крсташа који су се и Либан доселили и ту остали још од тог доба. Са Моном Калил, оснивачицом Наранџастог пројекта, једне од најзначајнијих еколошких иницијатива у Либану и великом заљубљеницом у простор бивше Југославије, договорена је заједнички рад на подизању свести људи о значају очувања природе.

Договорена је и сарадња између туристичких водича Србије и Либана са председницом Либанског синдиката туристичких водича госпођом Елисар Баалбаки. Лазића је у своје домове примило и неколико угледних професора историје, религије и археологије.

Многобројни либански интелектуалци и милионери изразили су жељу да постану чланови Удружења Адлигат и да посете Адлигат и Србију.

После више деценија од доба Титове Југославије и ратова и у Србији и у Либану, дошао је тренутак да се две земље приближе и на културном плану. Политички односи две земље су изузетно добри, а Либан није признао независност Косова.


Извор/фото: Адлигат

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page