top of page
  • Writer's pictureVeb-portal Istočni biser

Делегација Удружења писаца НР Кине у посети УКС-у и Удружењу „Адлигат“

У посети Удружењу књижевника Србије и Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ током ускршњих празника боравила је делегација Удружења писаца Народне Републике Кине. Кинеска делегација заинтересована је за проширивање сарадње на пољу културе, те повезивања и ближе упознавања српске и кинеске књижевности и књижевника. Укинеској делегацији која је дошла у Србију су Чи Циђијен, Ванг Јуевен, Лијанг Хунгјинг, Лију Хенг и Џанг Тао, угледни и значајни кинески књижевници који су уједно функционери националног кинеског удружења писаца. Међу кинеским представницима нашли су се и уредници кинеских књижевних часописа и књижевни критичари, а ова делегација представља на најбољи начин модерну књижевну сцени Народне Републике Кине. Њихова дела су екранизована, по њиховим сценаријима снимани су филмови и серије, а њихове књиге су бестселери. Међу писцима нарочито се истиче потпредседник кинеског Удружења писаца Лију Хенг.




У Удружењу књижевника Србије одржани су разговори између значајних српских и кинеских писаца, током којих су договорени конкретни модели сарадње у вези са будућим посетама српских писаца кини и кинеских Србији, али и превођењу српских књижевних дела на кинески и кинеских на српски. Једна од значајних тема разговора било је и коришћење савремених интернет технологија у приближавању књижевности двеју народа.


Кинеска делегација посетила је и Смедерево, посетили су Смедеревску тврђаву и били су гости смедересвких писаца.


Кинески писци су, током једнодневног боравка, посетили Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности у Удружењу Адлигат. Били су одушевљени како српским националним благом, тако и предметима од значаја за светску културу и књижевност, изненађени богатством које могу да виде у Београду. Нарочито их је фасцинирало боготаство азијске збирке Адлигата у којој се, између осталог, налази специјализована збирка Мао Це Тунга, као и потписана књига првог кинеског добитника Нобелове награде за књижевност.


Састанку је присуствовала и песникиња из Индонезије, директорка једне фабрике у Џакарти и значајна донаторка Удружења Адлигат.


Извор/фото: Адлигат

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page