top of page
  • Writer's pictureVeb-portal Istočni biser

Objavljen elektronski haiga zbornik „Tvoje kandilo i mojom svijećom plamti“


Oko oblikovano iskrom duše

Tragom zbornika haiga stvaralaštva

„Tvoje kandilo i mojom svijećom plamti“


Konkurs za haiga stvaralaštvo pod naslovom „Tvoje kandilo i mojom svijećom plamti“ koji su zajedno raspisali veb-portali „Očaravanje“ i „Istočni biser“, kao i onlajn časopis „Sapphoart“, imao je za cilj da promoviše haiga stvaralaštvo – zanimljivu fuziju vizuelnog stvaralaštva i haiku poezije koje svoje korene vuče iz 17. vekovnog Japana. Moto ovog konkursa je preuzet iz stiha čuvenog japanskog haiga stvaroca i začetnika haiga umetnosti Yuso Busona. Tragom ovog velikana, autori koji su se odazvali na ovaj konkurs pokazali su svoje umetničko umeće i osećaj za haiga stvaralaštvo, i to na vrlo raznovrstan i zanimljiv način. Autori iz celog regiona, inspirisani svojim unutrašnjim umetničkim i poetskim osećajem i senzibilitetom, dali su svoj doprinos, učinivši ovaj konkurs i više nego uspešnim.

Elektronski zbornik haiga stvaralaštva „Tvoje kandilo i mojom svijećom plamti“ kao produkt ovog konkursa, čine haige koje su svojom umetničkom, ali i poetskom simbolikom vrlo raznovrsne. Neki autori su bili inspirisani prirodom, uhvativši neke njene najkarakterističnije trenutke (more, talase, buru, oluju, jesen, opalo lišće, leto, cvetna polja, leptire...) , dok su drugi tragali za nekim dubljim smislom čovekovog postojanja, životnih neminovnosti i zakonitosti (život, veru, starost, smrt...). Neki od radova sa ovog konkursa su zaista dotakli samu srž haige, vizuelno-poetskim sredstvima i haiku simbolikom dočaravajući izrečeno.

Ovaj konkurs je pokazao da se kod nas voli, neguje i stvara haiga umetnost, te da autori imaju veliki raspon interesovanja kada je u pitanju tematika haiga. Osim onih inspirisanih prirodom i njenim lepotama i posebnostima, kod nas se neguje i haiga koju piše um željan promišljanja, zadiranja u daleke i skrivene kutke života, kao i približavanju onog nedokučivog, nedosanjanog i nestvarnog. Oko autora je oblikovano iskrom duše haiga stvaralaca, a ona je osvetljena svetlošću imaginacije i iluminacije koju nam je podario Tvorac. U tome i jeste duhovni užitak u tradicionalnim japanskim poetskim formama kao što je haiga, i to je ono što privlači našu pažnju, uvlači nas u vrtloge umetničke i duhovne strasti sa kojom haiga stvaraoci oblikuju svoja umetnička dela.


Elektronski haiga zbornik možete pročitati OVDE

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page