top of page
  • Writer's pictureVeb-portal Istočni biser

Manifestacija „Fantastični Šangaj“ kao kulturni most između Srbije i Kine

Manifestacija „Fantastični Šangaj“, posvećena promociji ovog grada, kao i jačanju kulturne razmene između Kine i Srbije, trajaće do 17. juna na dve lokacije u centru Beograda.

U okviru svečanog otvaranja, juče u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, održane su dve ceremonije poklanjanja knjiga. Kineska delegacija poklonila je Muzeju Nikola Tesla nedavno objavljenu „Teslinu biografiju“ na kineskom, dok je kineska književnica Danjan Čen najstarijoj knjižari na Balkanu, „Geca Kon“, poklonila srpsko izdanje svoje knjige „Zemlja lovaca na snove – geografsko čitanje Hazarskog rečnika“.

U okviru manifestacije „Fantastični Šangaj“ u jednoj galeriji paviljona biće izloženo 30 fotografija kineskih i inostranih fotografa i novinara koje iz različitih uglova prikazuju krajolik i ljude savremenog Šangaja. U drugoj galeriji postavku čini 16 fotografija na temu zapisa i osećanja spisateljice Čen povodom njenog života u Šangaju i Beogradu. Delo su fotografkinje Ding Sjiaoven.

U izložbenoj sali Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ biće ponuđene VR naočare kroz koje će publika moći da uživa u visoko-tehnološkom, interaktivnom projektu „Let iznad Šangaja“. Ovaj film predstavlja prvi kineski film snimljen VR tehnikom iz vazduha. Na drugoj lokaciji, u pešačkoj zoni Knez Mihailove ulice, postavljena je izložba fotografija pod nazivom „Šangaj 3600“. Kreativni tim iz Nemačke, koristeći mali helikopter, napravio je fotografije predivnog krajolika obe obale reke Puđiang, povezao ih u jedinstven „Svod Šangaja“, stvorivši trodimenzionalni utisak i tzv. mehanizam valjkastog oblika.

Šangaj i Beograd, dva miljama udaljena grada, ipak imaju mnogo čudesnih sličnosti. Geografski, oba grada se nalaze na mestu ukrštanja dve reke. Istorijski, oba grada su iskusila napade i sjedinjavanje sa različitim kulturama, ali zato način na koji su prihvatali strane kulture nije bio isti. Na osnovu svega toga razvili su svoj jedinstveni urbani temperament. Ovo je jedna veoma zanimljiva tema - izjavila je Danjan Čen, autorka biografije „Šangajska princeza“, objavljene 2016. u izdanju „Lagune" i „Prosvete“.

„Fantastični Šangaj" predstavlja manifestaciju koja uključuje niz aktivnosti i dešavanja, u organizaciji Kancelarije za informisanje grada Šangaja. Njena glavna svrha je da promoviše i prikaže imidž grada Šangaja. Ova manifestacija u Beogradu ima posebnu priliku i namenu. Srbija je u okviru inicijative „Put svile“ veoma važan partner Republici Kini, poručili su organizatori. Šangaj i Beograd su 21. maja 2018. postali i zvanično gradovi pobratimi.

Manifestacija „Fantastični Šangaj“, pored Kancelarije za informisanje grada Šangaja, takođe je dobila i punu podršku Kancelarije za spoljne poslove grada Šangaja, Asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama grada Šangaja i Biblioteke grada Šangaja. Ceremoniji svečanog otvaranja u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ prisustvovali su Dragomir Petronijević, član Gradskog veća u gradu Beogradu, Ivona Jevtić, sekretar za kulturu grada Beograda, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, Radmila Adžić, zamenica direktora muzeja Nikola Tesla, Tjeni Šu, politički i ekonomski savetnik u ambasadi NR Kine u Srbiji, Ši Gang, drugi sekretar ambasade NR Kine u Srbiji, Su Rongjuan, zamenica direktora kancelarije za informisanje grada Šangaja, Čen Danjan, poznata spisateljica iz Šangaja.

I izdavačka kuća „Prosveta“ aktivno se uključila u manifestaciju. U izlogu knjižare „Geca Kon“ u Knez Mihailovoj ulici izložene su knjige Danjan Čen, uključujući i „Zemlju lovaca na snove“ koju je u prevodu Ivane Babić pre nekoliko dana objavila IP „Prosveta“, u saradnji sa IK „Vizantija“, uz svesrdnu pomoć Turističke organizacije Srbije. U izlogu knjižare nalaze se i knjige na kineskom jeziku, fotografije i brošure o Šangaju, jednom od najmodernijih i najvećih kineskih gradova. Sve to su za sada eksponati, ali će, po završetku izložbe, knjige biti dostupne čitaocima u knjižari.


Izvor: Blic

Foto: Promo

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page