top of page
  • Writer's pictureVeb-portal Istočni biser

51. Bitef o položaju žena u muslimanskoj kulturi


Negujući tradiciju bavljenja dominantnim savremenim političkim pitanjima, Bitef festival će ove godine kontekstualizovati i pitanje položaja žena, pogotovo u muslimanskoj kulturi i to kroz dve predstave „Sneg“ hamburškog „Talijateatra“ i „(Sa)slušanje“ pozorišne kompanije „Mehr“ iz Teherana.

„Sneg“ prema istoimenom romanu nobelovca Orhana Pamuka režirao je nemački reditelj Ersan Mondtag, a „(Sa)slušanje“ jedan od vodećih reditelja današnjice Amir Reze Kuhestanija.

Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, u Kuhestanijevoj predstavi „(Sa)slušanje“ sjajno se prožimaju forma i sadržaj - priča o društvu u kom se mnoge teme prećutkuju, guraju pod ćilim, o njima se šuška, šapuće i priča u poluglasu, artikulisana je u formi scenskog saslušavanja.

„Uz malo kritičarskog domaštavanja, moglo bi se reći da ova predstava obnavlja drevnu persijsku tradiciju kazivanja priča i tako se nadovezuje na liniju bazičnih civilizacijskih narativa, koji nas od grčke mitologije, preko Biblije, dovode do srpske epike iz srednjega veka i Priča iz hiljadu i jedne noći, zaokružujući tematsku liniju ovogodišnjeg Bitefa“, istakao je Medenica.


Predstava „(Sa)slušanje“, koja će biti izvedena 29. septembra u Ateljeu 212, označava, kako je dodao, prelaz iz drevne prakse pripovedanja u aktuelnu tematiku, jer ona tretira pitanje položaja žene u današnjem Iranu.Izazove muslimanskog sveta, između ostalog i položaj žena, tematizuje i predstava „Sneg“ čuvenog Talijateatra iz Hamburga.

Ona je takođe zasnovana na „epskom“ materijalu, romanu „Sneg“ turskog nobelovca Orhana Pamuka.


Njegov istovremeno glavni junak i narator, kojeg još zovu Ka (jasna aluzija na junaka Kafkinog „Procesa“), kreće na „epsko putovanje“ u zavičaj, vraća se iz Nemačke u Tursku, gde postaje učesnik i svedok oniričnog kolopleta dramatičnih događaja u kojima se, na više ravni, prelama sukob između islamističke i sekularne Turske.


Publika će ovu predstavu moći da pogleda 28. septembra. Bitef festival, 51. po redu, biće održan od 22. do 30. septembra pod sloganom „Epic Trip“, a na programu će biti sedam predstava u okviru glavnog programa.


Izvor: Novosti

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page