top of page
  • Writer's pictureVeb-portal Istočni biser

Turski akademik Šefket Pamuk gost Beograda

Turski akademik Šefket Pamuk, mlađi brat turskog nobelovca Orhana Pamuka gost je izdavačke kuće Arhipelag i Centra za liberalno-demokratske studije.

(Foto Anđelko Vasiljević)


Šefket Pamuk, jedan je od najznačajnijih svetskih ekonomskih istoričara koji je život posvetio proučavanju ekonomske istorije Turske, Balkana i Bliskog istoka. Profesor je ekonomije na Bosforskom univerzitetu u Istanbulu, saradnik Ataturkovog instituta za modernu tursku istoriju i član Turske akademije nauka. Predavao je na najznačajnijim američkim univerzitetima i na Londonskoj školi ekonomije, bio je šef savremenih turskih studija na Evropskom institutu.

U razgovoru za list Politika, Ševket Pamuk govori o neoosmanizmu, odnosno obnavljanju ideje o osmanskom prostoru, o ekonomoskoj nejednakosti kako kroz istoriju tako i danas u savremeno doba, zatim o svom bratu Orhanu i tome kako se često nađe kao junak njegovih romana.

Predavanje koje će održati Šefket Pamuk je prvo u seriji „Beogradskih predavanja iz ekonomske istorije” koja će po pozivu jednom godišnje držati poznati svetski ekonomski istoričari.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page