top of page
  • Writer's pictureVeb-portal Istočni biser

Основан Клуб пријатељства Србије и Малезије

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат и Амбасада Малезије у Београду основали су Клуб пријатељства Србије и Малезије. Овим поводом одржан је свечани пријем у Адлигату. Амбасада Малезије организовала је пропратни културни програм са малежанским плесовима и егзотичним послужењима из ове далеке земље, а на пријему се педесетак људи, пријатеља и поштовалаца Малезије, учланило у новоосновани Клуб.

Отправник послова Малезије Ник Ади Арман овом приликом је поклонио оригиналан, аутентичан штит као и лук и паковање стрела ручне израде аутохтоних племена главосеча са Борнеа, веома ретки и атрактивни предмети који ће се ускоро наћи у сталној поставци Музеја књиге и путовања.



У удружењу Адлигат налази се посебна Збирка Малезије са публикацијама и предметима из ове далеке земље. Стотинак публикација чини највећу специјализовану збирку малезијане у Југоисточној Европи. Збирка ће, уз подршку амбасаде и институција из Малезије, бити увећана са циљем да постане репрезентативан и важан центар за информисање о Малезији у овом делу света.

Отправник послова Амбасаде Малезије, господин НИк Ади Арман захвалио се Удружењу Адлигат и његовом председнику на препознавању потенцијала вишедимензионалне размене између Малезије и Србије и изразио своје чврсто уверење да ће сарадња између клуба и амбасаде имати велику улогу у ставрању моста између две државе и народа који ће значајно допринети њиховом међусобном зближавању.

„Сарадња на пољу културе, уметности, науке, спорта, образовања – то је наш циљ. Повезивање људи, повезивање појединаца и институција, изградња моста између наших народа који ћемо сви ми радо прелазити, задовољно са стране посматрати. То је циљ овог Клуба. Ми ћемо бити десна рука Амбасади, иако под окриљем Адлигата, све активности радићемо заједно са амбасадом. У плану нам је, за почетак, превод антологије модерних малезијских писаца на српски језик и, евентуално, довођење неког од значајних малезијских књижевника у Србију. Видите, тако обична активност заправо је пионирска – то би био први пут да се са малезијског језика преводе књижевна дела директно на српски језик, а био би и први пут да заиста значајан малезијски књижевник посети Србију. Дакле, нама се пружа шанса да пишемо историју међународних односа и пријатељства!“ – изјавио је Виктор Лазић, председник Клуба и председник Удружења Адлигат.


Извор/фото: Адлигат

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page