top of page
  • Writer's pictureVeb-portal Istočni biser

Arapski kulturni centar obeležio 18. decembar „Svetski dan arapskog jezika“


Svetski dan arapskog jezika, poznat i kao Dan arapskog jezika UN, ustanovio je Unesko 18. decembra 2010. godine, što je i datum koji označava i dan kada je arapski prihvaćen kao zvanični jezik Ujedinjenih nacija, 1973. godine. Ovaj događaj se obeležava širom sveta i nalazi se u zvaničnom kalendaru Uneskovih događaja.

Godinama arpski jezik postaje sve rasprostranjeniji i traženiji na samom Zapadu, bilo zbog sve većeg broja doseljenika ili opšte arapske ekspanzije putem nauke, kulture, nafte, stranih ulaganja i tome slično, međutim aktuelan je od davnina. Arapski jezik spada u semitsku grupu jezika i koristi se od 5. veka pre nove ere, dok se njegova strandardizacija sprovela tek u 8. i 9. veku, po uzoru na muslimansku svetu knjigu, Kuran. Danas je jedini zvanični oblik arapskog klasični (književni) arapski jezik, koji se koristi u pisanju zvaničnih dokumenata i u formalnim prilikama, poput nastavnih predavanja, emisija i vesti, i to je jedini pisani oblik arapskog jezika, koji se nije menjao od 7. veka nove ere, kada je uspostavljen islam na Arabijskom poluostrvu. Klasični arapski jezik je konzervativniji i očuvaniji oblik od ostalih varijeteta koji se koriste u govornoj komunikaciji, te je jezička raslojenost tj. diglosija izuzetno rasprostranjena u arapskom svetu. Govori se u 25 država i trenutno je 11. najkorišćeniji jezik u Sjedinjenim Američkim Državama i nesumnjivo će se peti uz tu lestvicu.

Arapski jezik je uticao i na druge jezike koji su prihvatili islam, poput persijskog, turskog, bengalskog, svahilija, urudu, malajskog, hindi i drugih. Tokom srednjeg veka, književni arapski jezik je bio glavni nosilac kulture u Evropi, posebno u oblastima matematike, filozofije, medicine, astronomije i drugih nauka. Kao rezultat toga, mnogi evropski jezici i danas imaju veliki broj pozajmljenica iz arapskog jezika. Njegov uticaj, u domenu gramatike i leksikologije je vidljiv u mnogim romanskim jezicima, kao što su španski, portugalski, sicilijanski i katalonski. To se desilo zahvaljujući blizini arapske i hrišćanske civilizacije i njihovih međusobnih dodira, kao i 900 godina arapske kulture na Iberijskom poluostrvu, koje je u arapskom jeziku nazvano Al-Andaluz. O uticaju arapskog jeizka na ostale jezike, ali i na srpski, biće više reči na samoj manifestaciji.


Arapski kulturni centar obeležiće Dan arapskog jezika 17. decembar u Kolarčevoj zadužbini sa početkom od 17h.


Izvor: Nina Stakić / Arapski kulturni centar

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page