top of page
  • Writer's pictureVeb-portal Istočni biser

Dragica Ohashi: U poseti Tokugava art muzeju

Danas prilikom posete Tokugava art muzeju imadoh priliku da prvi put vidim ilustrirani rukopis na svitku i čuvenu novelu „Legenda o princu Genđiju“ (The Tale of Genji, Genji Monogatari) koju je napisala Murasaki Šikibu u 12 veku. Ova knjiga se smatra prvom knjigom u Japanu. Original nije sačuvan, ali postoji nekoliko zapisanih i oslikanih rukopisa originalne novele. Pošto je i jedan od najstarijih rukopisa novele otkriven u Kjotu tek u 21 veku, on se čuva kao nacionalna baština Japana, pa su samo delomično izloženi delovi knjige, ali ima video zapis da bi posetioci mogli videti kako izgleda ta dragocena knjiga - svitak pisan tehnikom kaligrafije na papiru od riže.

Jedan deo ilustriranog svitka „Legenda o princu Genđiju“ tzv. Manuscript from Kyoto nalazi se u stalnoj kolekciji Točigava art muzeja.

Trenutno je otvorena izložba o Kraljevskoj princezi Kazunomiji koja je pisala waka poeziju, njena pisma i lični predmeti smatraju se nacionalnom kulturnom baštinom od značaja.

Za one koji vole japansku poeziju ovo je izložba koju treba svakako posetiti, jer su izloženi mnogi najstariji sačuvani ilustrirani svitci japanskih antologija japanske waka poezije, kao i mnogi dekorativni predmeti iz Edo perioda.


Izložba je bila inspiracija za novu haiku kolekciju - Princeza Kazu


The Tale of Genji I am reading in Tokugawa Museum 12th century scroll novel

Noble princess Japanese brush painting art live in waka poem forever

Poem anthology from ancient Japan culture handwritten treasure

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page